Jak řešit logistiku e-shopu? Vlastní sklad, nebo outsourcing?

Máte e-shop a pomalu vám začíná přerůstat přes hlavu? Rozjezd podnikání je skvělá zpráva, ale vyvstává teď před vámi otázka: Dokáži si ještě řešit logistiku sám, nebo ji mám outsourcovat na někoho jiného? 

Logistika e-shopu vyžaduje každodenní pozornost 

Skladování, příjem objednávek, balení, odesílání a tak pořád dokola. Většina ze zhruba 40 tisíc českých e-shopů si řeší skladování a logistiku interně. Jde často o ty nejmenší e-shopy, kterým se vejde zboží do pár polic v garáži. Dalším typem e-shopu s vlastní logistikou může být provozovatel kamenné prodejny. Ten kompletuje objednávky a expeduje zboží z vlastního obchodu. A pak tu máme ty největší e-commerce hráčem jako je Alza nebo Mall. Ti investují do skladů, logistických procesů a vybavení stamiliony. Optimalizaci doručení zboží klientům se u nich věnují celé týmy odborníků.

Co mají ale dělat středně velké e-shopy s měsíčním obratem zásilek ve stovkách, tisících až desetitisících kusů prodaného zboží? Mají investovat do logistiky, skladů, vybavení, systémů a řízení procesů kolem doručení zásilek z e-shopu klientům, nebo se porozhlédnout po externím dodavateli tzv. fulfillment služeb? 

Vlastní logistika nebo outsourcing?

Připravili jsme pro vás tabulku, ve které si můžete sami porovnat, jaké otázky musí v logistice řešit e-shop a jak to vypadá, když je přenechá k řešení logistickému partnerovi.

Srovnání vlastní logistiky a outsourcingu/fulfillmentu
Vlastní logistika Outsourcing/Fulfillment
Pronájem skladové plochy platím celou pronajatou plochu skladu platím pouze takovou plochu, kterou aktuálně využívám
Naskladňování a kontrola zboží vše řeším ve svém skladu sám na základě avíza zajistí kontrolu a naskladnění logistický partner
Mzdy zaměstnanců platím měsíční mzdy bez ohledu na počet zakázek, nemocnost, dovolené apod. platím jen za práci na zásilkách
Obalový materiál nakupuji předem sám platím zpětně jen za to, co bylo použito
Doprava mám samostatné smlouvy s dopravci využívám hromadného nákupu logistického partnera
Při sezónní špičce musím krátkodobě nabrat další lidi, zajistit techniku, prostory atd.  vše zajistí logistický partner
Zpracování dobírek a reklamací musím řešit vlastními silami zajišťuje logistický partner
Manipulační technika musím koupit nebo si pronajmout drahou manipulační techniku, regály, čtečky, tiskárny apod. zajišťuje logistický partner
Informační technologie musím mít a udržovat vlastní skladový systém zajišťuje logistický partner

A co náklady?

Při porovnání jaký způsob logistiky zvolit, bude jistě hrát velkou roli cena. V zásadě se ale dá předpokládat, že náklady na sklady, obalový materiál, dopravu a práci budou u outsourcingu obdobné jako u vlastního skladu. Rozdíl je v tom, že se nestaráte o sezónní špičky, nečekané výkyvy poptávky způsobené například pandemií, prostě máte volné ruce pro marketing, obchod a další rozvoj vašeho podnikání.

Fixní versus variabilní náklady

Je důležité si uvědomit, za co všechno můžete s outsourcingem logistiky ušetřit. Pokud máte na zboží vlastní sklad, platíte za pronájem, energie, mzdy zaměstnanců a další výdaje spojené s každodenním chodem logistiky. Tyto výdaje máte bez ohledu na počet odeslaných zásilek v daném období. Naopak při outsourcingu platíte pouze za práci na vašich zásilkách a za prostor, který v daném období využíváte. 

Investice

Dalším rozdílem je, že pokud máte vlastní sklad, musíte také investovat do vybavení. Pořídíte si regály, počítače, čtečky, vysokozdvižný vozík a podobně. Při outsourcingu platíte pouze za používání vybavení. Sami si s jejich pořizováním nemusíte lámat hlavu.

Outsourcing na vzestupu

Jako dlouholetý poskytovatel logistiky pro e-shopy registrujeme poslední dobou zvýšený zájem o naše služby. Nedávno jsme proto navýšili celkovou kapacitu ve skladu v Praze - Horních Počernicích. Aktuálně disponujeme celkovou plochou 13 000 m². Kromě Prahy máme skladová centra ještě v Týništi nad Orlicí a Bratislavě. Naše fulfillmentové služby využívá přes 200 e-shopů.

Pro více informací